![](http://bgd.at.ua/_nw/1/89081766.jpg) Їжа — одна з найбільших радощів життя, її вибір залежить від традицій,
культури, навколишнього середовища,
від харчових потреб людей, різних за віком, статтю і способом життя.
Люди їдять, щоб отримати насолоду і
задовольнити свій апетит. У тому, як вони вибирають та вживають
продукти, важливу роль відіграють: сім'я, друзі
і суспільство. Їжа — істотний складовий елемент соціального спілкування.
Посібник з харчування допоможе
медичним працівникам у виборі рекомендацій, що сприяють зниженню ризику
розвитку ХНІЗ, з урахуванням тієї
обставини, що їжа — важливий соціальний компонент життя. ДВАНАДЦЯТЬ ПРИНЦИПІВ ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ
- Раціони харчування повинні складатися із різноманітних продуктів
переважно рослинного, а не тваринного походження.
- Споживайте хліб, зернові продукти, макаронні вироби, рис або
картоплю декілька разів на день.
- Вживайте не менше 400 г на добу різноманітних овочів та фруктів,
бажано свіжих та вирощених в місцевих умовах
екологічно чистих зон.
- Підтримуйте масу тіла в рекомендованих межах (значення індексу
маси тіла від 20 до 25 кг/м2) за допомогою
нормокалорійної дієти і щоденних помірних фізичних навантажень.
- Контролюйте вживання жирів, питома вага яких не повинна
перевищувати 30 % добової калорійності; заміняйте більшість
насичених жирів ненасиченими рослинними оліями або м'якими
маргаринами.
- Заміняйте жирне м'ясо та м'ясопродукти квасолею, бобами, рибою,
птицею або нежирним м'ясом.
- Вживайте молоко і молочні продукти (кефір, кисле молоко, йогурт,
сир) з низьким вмістом жиру і солі.
- Вибирайте продукти з низьким вмістом цукру, обмежуйте частоту
вживання рафінованого цукру, солодких напоїв та
солодощів.
- Віддавайте перевагу продуктам з низьким вмістом солі, загальна
кількість якої не повинна перевищувати однієї чайної
ложки (6 г) на добу, включаючи сіль, що знаходиться в готових
продуктах. В ендемічних зонах необхідно вживати йодовану
сіль.
- Обмежуйте вживання алкоголю до 20 мл етанолу або еквівалентних
алкогольних напоїв на добу.
- Приготування їжі на пару, її варка, тушкування, випікання або
обробка в мікрохвильовій печі допомагає зменшити
кількість доданого жиру.
- Пропагуйте годування дітей перших 6 місяців життя виключно
материнським молоком.
![](http://bgd.at.ua/_nw/1/s04840956.jpg) ![](http://bgd.at.ua/_nw/1/s20381768.jpg) Піраміда харчування ![](http://bgd.at.ua/_nw/1/14253244.jpg)
|