Меню сайту

Наше опитування
Чи задоволені ви станом безпеки в Україні ?
Всього відповідей: 728

Статистика

Головна » 2009 » Вересень » 23 » Треба знати: як допомогти постраждалому у ДТП («Обозреватель»)
18.16
Треба знати: як допомогти постраждалому у ДТП («Обозреватель»)

Випадково виявитися свідком або учасником екстремальній ситуації може кожен. Що робити, розповів АиФ досвідчений лікар-трансфузіолог Андрій Дзвінків.

Андрій Дзвінків, лікар-трансфузіолог, автор численних наукових праць та літературних збірників. Працював він і на «швидкій», тому чудово знає, наскільки часто в житті трапляються ситуації, коли від нас з вами залежить здоров'я і навіть життя людини. Що робити в кожному конкретному випадку, як себе вести, які кроки зробити в першу чергу? Цьому Андрій Леонідович і буде нас вчити.
Випадково виявитися свідком або учасником екстремальній ситуації може кожен. Аварія, бійка, раптова втрата свідомості, інсульт, перелом ...
Розглянемо найбільш поширений випадок: ви стали свідком автомобільної аварії або на ваших очах машина збила пішохода.

Ваші дії:
1. Спробувати не панікувати.
2. Дзвінок у швидку допомогу або МНС (112).
На питання диспетчерів відповідайте чітко й лаконічно.
3. Оцінка ситуації
а) Якщо потерпілий знаходиться на проїжджій частині - НЕ переміщуйте його.
б) Якщо потерпілий знаходиться в машині, слід переконатися, що машина не займеться.
Якщо положення людини, що потрапила в катастрофу природна, краще його не чіпати до приїзду швидкої. Виняток становлять погані погодні умови чи надто небезпечне для потерпілого місце. Проїжджаюча частина дороги таким не вважається. Сміливо перекривайте рух, огородіть потерпілого будь-якими яскравими предметами, можна розставити людей, які погодяться вам допомогти. Не пересувайте тіло потерпілого, особливо не чіпайте його голову! Якщо у нього перелом шийних хребців, ваші дії можуть привести до пошкодження спинного мозку.
Великою помилкою вважається оттасківаніе потерпілого на тротуар. Якщо до приїзду бригади він помре (а це ймовірно), і ситуація перейде до компетенції судових медиків і міліції, їм буде важливо, в якому становищі було його тіло в момент наїзду.
4. Огляд
При огляді потерпілого потрібно перш за все:
а) Визначити, в свідомості чи він, а потім зрозуміти, наскільки він адекватний. Для цього потрібно поставити йому кілька простих запитань: запитати його ім'я, попросити назвати місто, в якому він знаходиться, поточний місяць. Якщо людина відповідає чітко і правильно, значить, її свідомість ясна. Якщо важко відповісти, не чітко формулює фрази, але на питання реагує, значить, свідомість сплутана.
Втрата свідомості при пораненні - це захисна реакція. Щоб вижити, організму потрібен спокій, який забезпечується відключенням. Коматозний стан в цьому сенсі також можна розглядати як режим збереження енергії.
Якщо людина без свідомості, очі закриті:
б) Визначити пульс. Краще за все - на шиї, сонну артерію слід обмацати з двох сторін.
в) Перевірити рефлекси очей. Закриті очі чіпаємо руками (носовою хусткою або шматком бинта). Рефлекс позитивний, якщо людина замружиться, моргне, дасть сльозу.
У звичайних випадках (не при автокатастрофах) пульс можна прищепити і на руках (на зап'ясті). Але при травмах, при наїзді кістки рук потерпілого можуть бути зламані і визначення пульсу буде їм сильний біль або навіть викликає больовий шок.
Якщо людина не реагує на дотики, якщо у нього зіниці розширені, погляд зупинився, пульс ніде не визначається, і якщо у нього відсутнє дихання, а піднесені до рота і носа дзеркальце пудрениці (запитайте її у дам з натовпу) не запотіває - найімовірніше , ця людина вже мертвий.
Всю інформацію про потерпілого, яку ви зберете в результаті огляду, відразу ж повідомте які прибули на місце фахівцям.
Переглядів: 1466 | Додав: bgd | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу

Пошук


Година В Тернополі

Календар
«  Вересень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Погода

Архів записів

Друзі сайту
БЖД - Безпека життя діяльність



Copyright MyCorp © 2024