Меню сайту

Наше опитування
Чи дбаєте ви про свою безпеку ?
Всього відповідей: 766

Статистика

Головна » 2010 » Вересень » 20 » Фото репортаж з музею політичних в'язнів
11.29
Фото репортаж з музею політичних в'язнів
Фото репортаж з музею політичних в'язнів .
Вже стало традицією відвідування музею політичних  в'язнів та репресованих.
У 1996 році у м. Тернополі на вул. Коперника, 1 відкрито унікальний історико-меморіальний музей політичних в’язнів, як відділ Тернопільського обласного краєзнавчого музею.

    Засновниками музею були обласний краєзнавчий музей, Інститут Національного відродження України (керівник – історик, археолог і краєзнавець Ігор Герета) та Тернопільська обласна спілка політв’язнів і репресованих України.

    14 жовтня 1996 року відбулося відкриття й освячення приміщення музею, а 4 грудня того ж року міська рада своїм рішенням № 871 надала в безкоштовну оренду Тернопільському краєзнавчому музею 17 колишніх камер підвального приміщення.

    Завідуючим музеєм став колишній дисидент, філолог за спеціальністю Ярослав Іванович Павуляк, а старшим науковим працівником – колишній політв’язень, реабілітований Ігор Андрійович Олещук.

2000 року в штат музею науковим працівником було зараховано члена спілки театральних діячів Ореста Івановича Савку. 2001 року рішенням голови обласної ради Василя Олійника музеєві передані всі 26 колишніх камер слідчого ізолятора КДБ.

    Експозиція музею розміщена в слідчих ізоляторах колишнього КДБ, через які пройшли десятки тисяч патріотів, котрі вели безкомпромісну боротьбу з більшовицьким тоталітаризмом. Камери, «карцери», двері, замки, «очки» нагадують про жорстокі знущання каральної системи над патріотами України, створюють відповідну ауру і справляють психологічний вплив на відвідувачів.

    У камерах змонтовані експозиції, які відтворюють режим утримання в’язнів, методи провадження допитів і матеріали про перебування в’язнів у таборах.

    У камері №4 висить карта колишнього СРСР з нанесенням місць розташування більшовицьких ГУЛАГівських таборів. Є стенди, присвячені керівникам збройного підпілля: Роману Шухевичу, Василю Сидору, Дмитру Клячківському, Омеляну Польовому, генералу УПА Гончаренку, Полковнику «Енею» та іншим.

    У музеї також представлені особисті речі колишніх політв’язнів: вервечка, виготовлена з хліба, копія табірного альбому з картинками, табірні чоловічі і жіночі костюми, взуття, манекен повстанця і в’язня ГУЛАГу, саморобні наручники зразка 1945 р., металеве ліжко «дисидента», макет табору, оригінали табірних листів, поштівок тощо. У тій же четвертій камері змонтовано стенд з фотографіями і біографіями творців ОУН–УПА, малюнки підпільного художника Ніла Хасевича, копії присяги українського повстанця.

    Оформлено також стенд, на якому вміщені 35 фотографій з унікального фотоархіву УПА, який знайдено у 1999 році на Косівщині Івано-Франківської області.

    У музеї також представлені матеріали, які відображають репресії більшовиків на теренах Західної України у 1939–41 рр. в тюрмах Тернополя, Чорткова, Кременця, Бережан, Львова, Дем’янового Лазу на Івано-Франківщині. Є експозиція, присвячена розстріляному українському національному відродженню і розстрілу політичних в’язнів Соловецького монастиря, в урочищі Сандормох у 1937 році.

    Наукові працівники музею займаються пошуковою роботою, допомагають у видавництві «Енциклопедії боротьби і репресій у XX ст.», читають лекції, проводять екскурсії, беруть участь у наукових конференціях, панахидах на могилах воїнів УПА і репресованих.

    2002 року, до 60-річчя УПА, на фасаді будинку колишнього КДБ у м. Тернополі на вул. Коперніка, 1 встановлено пам’ятну стелу, присвячену жертвам політичних репресій, які чинилися у цьому будинку в 1945–1986 роках.

За останні роки в музеї знято декілька фільмів.



За матеріалами, підготовленими І. Олещуком в рамках участі у Програмі підтримки музейних працівників 2005–2006 рр. Міжнародного фонду «Україна 3000»



Переглядів: 2003 | Додав: bgd | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу

Пошук


Година В Тернополі

Календар
«  Вересень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Погода

Архів записів

Друзі сайту
БЖД - Безпека життя діяльність



Copyright MyCorp © 2024