Меню сайту

Наше опитування
Чи задоволені ви станом безпеки в Україні ?
Всього відповідей: 728

Статистика

Головна » 2011 » Жовтень » 10 » Безпека життєдіяльності, Цивільний захист, Основи медичних знань
21.35
Безпека життєдіяльності, Цивільний захист, Основи медичних знань

    6 жовтня 2011 року в Навчально-методичному центрі цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Тернопільської області відбулася нарада та засідання Науково-методичної ради з безпеки життєдіяльності, цивільного захисту та основ медичних знань. Основні питання які були розглянуті на нараді ...2

Розглянуто актуальні питання освіти з безпеки життєдіяльності та цивільного захисту, як умова реалізації концепції сталого розвитку.

Значну увагу приділено проблемам вироблення єдиних підходів до змістовної частини нормативних дисциплін «Безпека життєдіяльності» та «Цивільний захист в галузі», професійної підготовки спеціалістів з безпеки життєдіяльності та цивільного захисту у вищих навчальних закладах.

Обговорено шляхи удосконалення роботи науково-методичних рад з питань цивільного захисту та безпеки життєдіяльності щодо організації науково-методичного забезпечення та координації діяльності базових кафедр.

Підготовлені листи  та направлені в МНС, МОН, щодо вивчення БЖД в загальоосвітніх закладах:


   

Про організацію вивчення

предмету «Основи безпеки життєдіяльності» в

загальноосвітніх навчальних закладах

 

 

 

 

Велику відповідальність за підготовку дітей з питань безпеки життєдіяльності в надзвичайних ситуаціях несе система освіти, яка орієнтована на здобутті знань та інформації. Рівень підготовки дітей з питань безпеки життєдіяльності не відповідає сучасним вимогам. Дітям потрібні не лише знання, а й життєві навички, які б допомогли їм захистити своє здоров’я і життя, навчитися реально оцінювати ризик і контролювати свою поведінку у навколишньому середовищі. Саме тому у 1999-2000 н.р. в інваріантну частину (обов’язкові для вивчення предмети) навчального плану загальноосвітніх навчальних закладів був введений предмет «Основи безпеки життєдіяльності», який мав стати одним із найважливіших, оскільки кожна дитина повинна знати як поводитись і діяти в надзвичайних ситуаціях, вміти захистити своє життя, зберегти своє здоров’я, надати допомогу іншим. Для вивчення «Основ безпеки життєдіяльності» у кожному класі (1-11 класи) у загальноосвітніх навчальних закладах було відведено 17 годин протягом навчального року. Проте, починаючи з 2000-2001 н.р., відбувалася поступова заміна «Основ безпеки життєдіяльності» на предмет «Основи здоров’я», який також включає вивчення окремих питань безпеки життєдіяльності, але у вузькому спектрі, і вивчається лише у 1-9 класах. У 2011-2012 н.р. «Основи безпеки життєдіяльності», як навчальний предмет, був виведений з інваріантної частини навчальних планів загальноосвітніх навчальних закладів і на сьогоднішній день вивчається тільки факультативно, за вибором учнів, і тому не є обов’язковим для вивчення.

У зв’язку з тим, що в навчальних планах 10-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів відсутні предмети, вивчення яких допомогло б зберегти життя і здоров’я учнів, прошу Вас звернутись до Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України з проханням ввести предмет «Основи безпеки життєдіяльності» в інваріантну частину навчального плану 10-11 класів загальноосвітніх закладів, розробивши нову навчальну програму із врахуванням реалій сьогодення.

 

 

 

Голова Президії обласної

науково-методичної ради з

питань цивільного захисту, безпеки життєдіяльності

та основ медичних знань                                                  С.В.Лукащук-Федик


Переглядів: 2059 | Додав: bgd | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу

Пошук


Година В Тернополі

Календар
«  Жовтень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Погода

Архів записів

Друзі сайту
БЖД - Безпека життя діяльність



Copyright MyCorp © 2024