Меню сайту

Наше опитування
Чи дбаєте ви про свою безпеку ?
Всього відповідей: 766

Статистика

Головна » 2008 » Травень » 21 » Вчимося жити безпечно !
21.52
Вчимося жити безпечно !
Погляди рятувальників знову звертаються до дітей: і не лише до школярів, для яких незабаром розпочнеться випробувальний період літніх канікул, а й до вихованців дошкільних навчальних закладів. Дошкільні заклади – це перша сходинка становлення особистості, свідомого сприйняття реального світу з усім його різноманіттям і небезпеками. І формування знань і навичок із безпеки саме в цей віковий період, як доводить практика, найвчасніша та найдієвіша, адже дитяча чуттєвість, щирість і зацікавленість допомагають їм глибше сприймати знання, усвідомлено ставитися до їх сутності та об’єктивно оцінювати реальну небезпеку.
КВК з безпеки життя
Відкрите заняття з безпеки життєдіяльності у дитячому садочку № 89 мало повчально-ознайомлювальну мету. Адже дітлахи не лише дізнавалися про можливі небезпеки, а й вчилися на практиці: демонстрували дії, необхідні у разі тієї чи іншої небезпеки. І тему «Вчимося жити безпечно» у садочку намагалися повніше розкрити за допомогою всіма улюбленої та знаної гри КВК (клубу веселих і кмітливих).
Завідуюча дитячого саду Зьомка Ніна Гргорівна розповіла: „Чотири старші групи наших вихованців було розділено на дві команди, які й готували номери привітання, розминки, конкурсу капітанів, та домашнє завдання, присвячені правилам безпеки. Продовж року діти знайомилися із небезпечними ситуаціями різного характеру, вивчали правила поведінки з предметами, речами, незнайомими людьми та інші небезпечні ситуації, і тепер у театралізованій, пісенно-танцювальній формі демонстрували гостям заходу”.
«Факел» і «Блискавка»
З такими яскравими назвами команди вийшли на сцену, налаштовані не так на боротьбу між собою, як на дружню підтримку та спільну перемогу над усіма видами стихій. І справді, серйозним випробуванням для малят після привітання став конкурс розминки. Питання, які поставали перед 5-річними дітлахами, вимагали грунтовних знань із безпеки життєдіяльності, вміння аналізувати, узагальнювати та правильно висловлювати свою думку. І тут юним гравцям було не до жартів: серйозні питання мали серйозні, хоча і по-дитячому, обгрунтовані, логічні відповіді. «Де можна ховатися під час грози?», «Як себе захистити від сонячного удару?», «Коли вогонь може бути другом, коли ворогом?» - ці та решта питань не потребували багато часу на обмірковування, практично всі учасники команд могли дати точну відповідь. Запитання з теми безпеки продовжились під час конкурсу капітанів, коли честь команди захищав не дитячий колектив, а тільки капітани. І тут знову піднімався широкий спектр небезпек: буревії, пожежі, отруйні гриби, правила дорожнього руху, але капітани, обізнані з правилами безпеки, відповідали на поставленні запитання без вагань.
Випробування на міцність знань
Випробування на міцність знань
Нововведенням і доповненням до традиційної гри КВК стали останні три конкурси, що слідували за «Домашнім завданням» і мали свою специфіку. Перший - «вибрати потрібне» вимагав від представників команд серед картинок із зображенням різноманітних предметів вибрати та назвати предмети, що знаходяться на пожежному щитку, та ті, що можуть призвести до пожежі.
Наступне завдання було від рятувальників. Членам команд потрібно було обіграти запропоновані ситуації та продемонструвати дії для їх вирішення. Команда «Блискавка» відтворювала ситуацію сонячного удару, а команда «Факел» - випадок укусу бджоли. За умовами, обидва випадки сталися з одним із дітлахів на ігровому майданчику в садочку, тож діти вирішували поставленні завдання підручними засобами. І при виконанні цього завдання обома командами були допущені однакові помилки: захоплені вирішенням нагальної проблеми, вони забували повідомити про подію вихователів і звернутися за медичною допомогою.
Під час останнього конкурсу учасники команд на швидкість вибиралися із завалу, що стало гарною фізичною розминкою і вимагало від дітлахів спритності та гнучкості.
Оцінювання
Найважче завдання, як виявилося, постало перед журі. Кожен конкурс демонстрував нові риси та можливості учасників, вимагав демонстрації знань і навичок з безпеки життя. Усвідомлення того, що розкривати складні життєві питання сміливо беруться діти, вже викликало повагу та захоплення. До того ж, вони, як ніхто інший, відчувають нещирість, засудження чи необ’єктивне ставлення і суддівської колегії, до складу якої були залучені працівники Головного та міського управлінь МНС у Черкаській області. Навіть при великому бажанні розділити перемогу між командами, ніхто не наважився на цей крок, і перемога, хоча і з невеликим відривом, дісталася команді «Блискавка». Як розповів голова журі, начальник центру пропаганди Головного облуправління МНС Олег Ткаченко: «Суддівство було дуже складним. Дитячі команди проявили свої знання, вміння та навички на рівні дорослих, досвідчених людей. Але конкурс є конкурс, і ми вчимо дітей бути готовими до всіх проявів життя, як до зустрічі небезпек, так і до сприйняття заслужених перемог та поразок. І діти зрозуміли нас».
Подарунки отримали всі учасники заходу, але ті емоції та знання, якими обмінялися між собою представники команд, мають набагато вищу ціну, адже вони спрямовані на дитячу безпеку у майбутньому.
На завершення заходу в дошкільному закладі пройшли об’єктові навчання. Сигнал тривоги застав молодші групи під час підготовки до обіду, а старші – на нагородженні після святкового КВК. Але це не перешкодило всім адекватно і правильно відреагувати на повідомлення і в реальності продемонструвати набуті знання. За умовами навчання, пожежа сталася у павільйоні групи №8, але, оскільки вогонь міг переміститися на головний корпус садочка, всі діти були евакуйовані з приміщення на спортивний майданчик. Свою підготовку продемонстрував і виховательський склад, який організовано і оперативно відтворив усі потрібні дії з евакуації та ліквідації пожежі.
Спільні дії вихованців і вихователів стали свідченням не тільки повного порозуміння у групах, а й готовності та обізнаності як дітей, так і дорослих, у діях під час виникнення надзвичайних ситуацій. Але важливо те, що такі навчання перестали бути грою, і до них ставляться з усією серйозністю та відповідальністю, значимість і важливість їх відпрацювань розуміють усі.

Центр пропаганди ГУ МНС у Черкаській області.


Переглядів: 2482 | Додав: bgd | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу

Пошук


Година В Тернополі

Календар
«  Травень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Погода

Архів записів

Друзі сайту
БЖД - Безпека життя діяльність



Copyright MyCorp © 2024