Меню сайту

Наше опитування
Чи задоволені ви станом безпеки в Україні ?
Всього відповідей: 726

Статистика

Коли людина потрапила у екстремальну ситуацію, насамперед вона відчуває потребу у воді, теплі і їжі. Степінь їх значення залежить де Ви знаходитесь, але на першому місці завжди буде вода!



ВОДА


Доросла людина може прожити без їжі три тижні, а без води лише три дня. Не чикайте коли закінчиться вода, щоб потім поповнити запаси. Зберігайте деяку кількість води, як аварійний запас і завжди шукайте нове джерело чистої води. Кожного дня людський організм втрачає 2-3 літра води. Тому з точки зору економії необхідно по максимуму утримувати вологу у своєму організмі. Щоб це зробити, потрібно прийняти наступні дії:


  1. Завжди пийте воду маленькими ковтками, подовши утримуючи у роті.

  2. Не перенапружуйтеся. Більше відпочивайте, не куріть.

  3. Зберігайте прохолоду. Залишайтесь у тіні. Якщо її немає, зробіть якесь укриття, щоб її зробити.

  4. Не лягайте на гарячу землю і на тепле каміння.

  5. Їжте як можна менше – у процесі перетравлення їжі використовується у великій кількості їжа. Особливо при перетравленні жиру.

  6. Не пийте алкогольних напоїв. Він забирає воду із організму і зв’язує її із іншими складовими організму.

  7. Не розмовляйте. Дихайте носом, а не ротом.


Якщо Ви деякий час обходилися без води, то знайшовши її, не кидайтесь на неї із жадібністю. Спочатку потягуйте воду маленькими ковтками, так як велика кількість води, яка потрапила у збезводнений організм, викликає блювоту.


Пошук води:

Кам’янистий ґрунт. Шукайте джерела води. У вапняковому ґрунті джерела більші і крупніші. Серед скель шукайте зелену траву на уклоні гори. Копайте яму у тому місці, де трава найбільш зелена, і чекайте, коли не почне просочуватися вода.
Пухкий ґрунт. Шукайте ґрунтові води у найнижчих точках долин, або там де уклони гір переходять у долину. Перед тим як копати, пошукайте ознаки води. У долині копайте під крутим уклоном, або у місцях, із густою травою.
Гори. Копайте в руслах пересохлих річок і джерел, так як вода часто буває під шаром гравію.


Тварини як ознака приближення до води.

Ссавці постійно порібно воду. Травоїдні майже ніколи не уходять далеко від води, тому що повинні пити двічі на день – на світанку і пізно у вечорі. Сліди що сходяться часто ведуть до води. Хижаки не так добре вказують на воду, вони її отримують поїдаючи свою жертву. Птахи які живляться злаками завжди тримаються поблизу до води. Коли вони летять легко і низько – направляються до води. Повертаються, коли перелітають із гілки на гілку. Хижі і водоплавучі птахи мало вживають води, тому орінтуватися на них не потрібно. Комахи дуже гарно вказують на воду. Вони відлітають максимум на 6,5 кілометра від свого гнізда. Мурахи також залежать від води. Велика колона яка прямує по дереву, йде до маленького резервуару між гілками. А мухи відлітають від води на 90 метрів. Рептилії не є признаком води. Вона їм дуже не потрібно.


Знезаражування води:

Уникайте пити сиру воду, пийте лише із джерел, які знаходяться над населеними пунктами. Також не пийте воду із водойм із стоячою водою.


Тому підозрілу воду треба знезаражувати. Найбільш надійний спосіб – кип’ятіння (8 – 10 хвилин).


Або:
Алюмінієвими квасцами.
Марганцівка. Розвести у воді слабого рожевого кольору і дати їй постояти годину.
Таблетки пантоцида. 1-2 таблетки на 1 літер і нехай постоїть 30 хвилин.
5% розчин йоду. 2-3 каплі на 1 літер води, гарно перемішати і дати відстоятися протягом години.
Взяти гілки хвойних дерев (сосни, ялини, або навіть яловеця, якого так багато на високогір’ї наших Карпат) і розраховуючи співвідношення: 100-200 грам на відро води і кип’ятити 30-40 хвилин. Потім вкинути декілька шматків кори вільхи або дуба, або берези і прокип’ятити ще 10-15 хвилин. Дати воді в ідстоятися. Коли будете пити цю воду, будьте обережні на осад, який знаходиться на дні посудини. Для аналогічної цілі підходить і трава ковили, перекотиполя, тисячолистника або фіалки польової: 200-300 грам на відро із кип’ятіння 20-30 хвилин.

Фільтрація води:
Мутну, стоячу і болотну воду обо’язково потрібно фільтрувати:

Спосіб 1 (коли є якась посудина): Пропустіть воду через посудину, яка заповнена шаром піску, дерев’янистого вугілля і мілким гравієв.

Спосіб 2 (коли є лишня тканина): Пропустіть воду через тканини із травою, піском і дерев’янистим вуглем.

Спосіб 3 (коли немає нічого): Скористайтесь своїми штанами: пропустіть одну штанину в іншу, зв’яжіть їх внизу і насипавши в них піску, підв ісьте їх на триногу. Налита вода буде стікати по вашим штанам і фільтруючись через пісок, стікатиме у посудину.


Два способи грубої фільтрації:
У крайньому випадку можна скористатися одним із способів грубої очистки води. Перший: застроміть тростину у донний пісок водойми і всмоктуйте воду. Другий: обгорніть тканиною тростину и опустивши її трохи нижче поверхні води і всмоктуйте вологу.


Роса і дощова вода:
При зливах використовуйте як можна більшу дренажну поверхню для збору води. Наприклад непогано було використати яму в землі обмазану глиною і накриту зверху листям. Для збору води під час дощу, можна використати тканину, яку прив’яжіть до ніг і пройдіться по траві. Такою вологою можна частково подолати спрагу. А також можна обв’зати тканиною дерева. Вода, яка буде стікати вздож стовбура, усмоктується тканиною і стікає у ємність, підставлену внизу.

І щодо роси. При гарній погоді із 7 до 10 годин ранку утворюється роса (у вечері у той самий час), пройшовшись тканиною по траві можна зібрати нормальну кількість води.


Конденсація:
Дерева своїм корінням можуть забирати вологу, яка розміщена на глибині 15 і більше метрів - копати до неї було б дуже смішно. Тому зав’язавши поліетиленовий мішок навколо великих гілок із великою кількістю листків, або накрийте великий чагарник, ми безкоштовно наймаємо дерево на роботу для добування води. А процес який відбувається там простий: випаровування із листків буде конденсувати на плівці мішка.

Можна зробити і так: над ямою, глибиною 1 метер натягуємо полиетилен. Посередині кладемо камінь, щоб вся волога випаровувалась і збиралася на стінці полиетилена, конденсуючи у воду і стікаючи в посудину яку ми поставимо прямісенько по центрі. Такий метеод буде діяти не тільки в день, а і в ночі. За день назбирається приблизно пів літра. А ще блиск сонця від полієтилену приваблює багато дрібних тваринок, в тому числі ящірок і черв’яків. Можна за одно і перекусити. Смачного!


Лід і сніг.
Насамперед запам’ятайте, що із льоду вийде у два рази більше води ніж із снігу, при витраті у два рази менше тепла. Використовуйте лише "молодий" лід із голубим відтінком і гострими кутами. А при розтопленні снігу будьте обережні! На дні залишається осад, ні в якому випадку не вживайте його, а ще в ін має властивість підгорати на дні. І ще: із нижніх шарів снігу можна дістати більше води, ніж із верхніх.



СІЛЬ


Саме так. Ми не помилилися. Справді сіль дуже важливий компонент в організмі людини. У звичайному стані людина потребує лише 10 грам солі на день. Але може не бути і їх.
Перші ознаки невистачання солі це м’язові часті скорочення. А потім запаморочення, тошнота і виснаження. Щоб відновити нормальну кількість солей в організмі, потрабно в 500 гр., води розчинити щіпку солі. Тому якщо Ви збираєтесь у похід, не забувайте сіль. Це звичайно дрібничка, але дуже важлива.



БАГАТТЯ


Вогонь життєво необхідний для Вашого виживання. Це і тепло, і захист, і метод сигналізації. Ви повинні навчитися розкладати багаття у любому місці, при любій погоді, і при любих обставинах. А знати теоретично всі методи розведення багаття не досить – потрібно знати і практично.Запам’ятайте, для розведення багаття необхідно три компонента: повітря, сухість і паливо (трикутник вогню). Якщо хоч одного із компонента трикутника не буде, Ваш вогонь, як не прикро, погасне.


Підготовка:
Забеспечте для свого багаття гарну вентиляцію, підготовте місце і зберіть досить палива для свого вогню. І іще:

  1. Не розводьте вогонь над основою дерева;
  2. Якщо земля мокра або покрита снігом, доречно скласти платформу;


  3. Подекуди доцільніше платформу підняти над землею на чотирьох вертикальних опорах;
  4. Якщо сильний вітер – викопайте невеличку яму, або обкласти камінням;


Увага! Не кладіть поблизу багаття або в нього вологі каміння, або які знаходилися на дні річки чи водоймища. При нагріванні є ризик їхнього вибуху. А при вибуху утворюються дрібні частинки, які можуть серйозно пошкодити все в радіусі декількох метрів. Із тієї причини уникайте породисті каміння.

Будь-яке багаття починається із його зародження тобто із розпалювання, а для цього використовується так званий трут – матеріал, який легко запалюється (березова кора, папір, вата, шишки, соснові голки, роздріблені сухі гриби, пил, тощо). Щоб Ваше багаття розпочало своє життя, трут повине зайняти розпал (тонкі гілочки, м’яка деревина, тощо), а потім кидається основне паливо.


Паливо:
Звичайно використовувати краще деревину твердої породи (бук, дуб, тощо), вона довго горить і дає багато тепла, а ось деревина м’ягкої породи (ялина, сосна, береза і верба) швидко згорають і стріляють іскрами. І іще:

  1. Якщо Ваше багаття вже горить, а Ваше паливо мокре, підсушіть його біля або над вогнем;


  2. При збиранні палива і його рубання бережіть сили, вони Вам ще знадобляться;
  3. Якщо немає деревини, а є керосин, розведіть його із водою у пропорції 2-3 краплі води на 1 краплю керосину;
  4. Для підтримки тепла згодиться і моторне масло із піском, яке потрібно змішати і спалювати у посудині із вентиляцією;


Види підпалу:
Лінза. При сонячній погоді проміння сонця сфокусовані через лінзу на трут, є непоганим способом запалювання багаття, якщо у Вас немає сирників.
Кремень. Цей камінь, який зустрічається не так рідко можна використати при ударі металевим предметом (наприклад Вашим ножем)
Акамулятор. Якщо Ви застряли в горах щей з машиною, не засмучуйтесь, приєднайте "+" до "-" і при проскакуванні іскри над трутом, Ви легко його розпалите.
Тертя. Вкручення дерев’яної палочки в кусок сухої деревини, теж допомагає, але повірте тим хто це пробував: не так це і легко.


Багаття для обігріву:
Багаття яке зведене під відкритим небом, зігріває тільки обернені частини до нього. Якщо ви хочете справді зігрітися, зробіть відбиваючу стінку. А якщо ця стінка знаходиться між вами і багаттям, а позаду вас великий камінь або така ж стінку, або на крайняк Ваш рюкзак, буде ще тепліше. Але хтось може сказати, що можна з ігрітися і при роботі такої стінки.




Види багать:

Колодязь. Колоди складені зрубом. Найпростіший вид багать. Дає рівномірний і низький вогонь.

Зірка. Колоди розміщені зірочкою. Найкраще підходе для ночівлі. Він не потребує підкладання, просто необхідно час від часу придвигати колоди.

Мисливський. Суть та сама що і в “зірочки”. Але є лише три колоди які які одним кінце знаходяться у багатті.

Полінезійський. Для такого багаття необхідна яма, стінки якої обкладені камінням. А на дні розводиться багаття. Він дає багато жару і найкраще підходить для приготування їж.

Очаг. Обкладений кімінням звичайне багаття і називається очагом. Доречі найбільше обкладають із підвітряної сторони.

Траперський. Даний вид багаття розпалюють при довгому перебуванні на одному місці. Він має такий вигляд: дві колоди кладуть на землю і роблять в них пази із внутрішньої сторони. В цих пазах кладуть розпал, а зверху іншу колоду. Це багаття розгорається не швидко і дає багато жару. Найкраще коли Ви в ночі на варті.




ЇЖА



Калорійність:
Здоровий організ може проіснувати без їжі 3-4 тижні на своїх запасах (я говорю – здоровий). Їжа надає організму тепло і енергію. Лише 70 калорій в годину необхідно для дихання і виконання організмом основних функцій. А тяжка фізична робота зпалює 5500 калорій в день. У склад їжі яку Ви вживаєте повинні входити всі компоненти, як:

Вуглеводи – легко засвоюються, є початковим джерелом енергії. Вони зупиняють кетозис (паморочення із-за розпаду жирів). Вуглеводи існують у двох станах: сахароза ( в цукрі, сиропі, меду, фруктах, тощо) і крохмал (в кріннях і зернових продуктах). 1гр вуглеводів = 4 калорії

Жири – це концентрована форма енергії. Для їх розчеплення необхідно багато води! Жири знаходяться у тваринному м’ясі, рибі, яйцях, молоці, горіхах, деяких видах овочів і грибах. 1 гр. жирів = 9 калорій

Білки – основне джерело білків є м’ясо, риба, молочні продукти, зернові і бобові продукти. 1 гр білків = 4 калорії

Мінеральні складові – фосфор, кальцій, натрій, калій, хлор, магній і сірка необхідні у досить великих кількостях організму. А ось наприклад фтор і йод менш необхідні. Але ці і інші дуже необхідні для підтримки Вашого здоров’я.

Мікроелементи – до їх кількості входять (не дивуйтесь): стронцій, алюміній миш’як, золото і невеликі кількості інших хімічних елементів.

Вітаміни – життєво необхідні людині приблизно 20 видів вітамінів. Вітаміни D і K (тільки при засмазі) виробляються організмом самостійно. Результатом недостатньої кількості вітамінів, є: цинга, авітаміноз, рахит, пеллагра.


Перевірка рослин на їстівність:

Контрольний тест
  1. Оглад. Переконайтесь, що рослина не містить слизі і не з’їджена черв’яками. Не беріть старі рослини.

  2. Запах. Якщо рослина пахне гірким мекдалем або персиком, викеніть її.

  3. Роздрад шкіри. Видавіть трошки соку або злегка потріть рослину маленький шматок тіла із ніжною шкірою. Якщо почне пекти, або утвориться сипь, Ви знаєте що робити.

  4. Губи, рот і язик. Якщо у попередньому випадку нічого не було, тоді переходте до іншого. Покладіть маленький шматок рослини на язик; потім в куток рота; на кінчик язика; під язик; пожуйте.

  5. Проба. Якщо все нормально, проковтніть невеличкий шматок рослини. І спостерігайте за своїм самопочуттям 5 годин.

  6. Їжа. Якщо попередні пункти теста пройдено без всяких неприємностей, то дану рослину можна вживати у їжу.



А якщо почалася біль у шлунку пийте побільше гарячої води. Якщо біль сильна, єдиний вихід: викликати рвоту (прикол із двома пальцями). Шматок вугілля, який проковтнути також викликає рвоту і дезенфікую яд. Біла зола (після вогню) розмішана із водою до тістоподібного вигляду теж добре рятує від болі.


Збір рослин:
Листя: найсмачніші звичайно молоді. Корінці: вибирайте великих розмірів. Гриби: гриби середнього розміру найкраще піддаються упізнанню, ядовиті гриби можуть заразити решта їжі.

Увага! Деякі насіння і зерна містять смертельний для Вашого здоров’я яд Обов’язково проведіть тест на їстівність. Якщо Ви не впевнені, теж викиньте.


Їстівні дерева:
Взагалі дерева не їстівні, але весною коли сік тільки розпочинає рухатися по деревині, тонка внутрішня кора може вживатися в їжу.
Найкраще підходять: в’яз, липа, береза (згадайте зайців), тополя, клен, верба, сосна. І ще рецепт хвойного чаю: зварині свіжі хвойні голочки роблять приємний смак чаю де багато вітаміну С.
Ядовиті: тис, кіпарис, кінський каштан, біла акація.

Пристої для приготування їжі:





джерело матеріалу: практичний посібник "Виживання по методам САС"
статус матеріалу: повністю готовий
встановлено: 4 травня 2004 року

Форма входу

Пошук


Година В Тернополі

Календар
«  Вересень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Погода

Архів записів

Друзі сайту
БЖД - Безпека життя діяльність



Copyright MyCorp © 2017